Veerkracht…?!

 

veerkracht HappyYou coaching

Mooi woord, veerkracht. Veer als een zacht veertje, aaibaar, speels, licht. Kracht als een energieboost; een batterij aan energie, sterk en stevig. Zomaar wat associaties. Veerkracht is een wetenschappelijk lastig aantoonbare eigenschap. Het is persoonlijke weerbaarheid, als een trekveer. De mate waarin je terugveert en hoe vaak je dat kan voordat de veer versleten is, is voor iedereen anders.

Doorgaans spreek ik in mijn praktijk mensen die de veerkracht missen. Zij hebben die wel gehad of verlangen er naar, in beide gevallen is het een gemis. Missen de kracht om het op te brengen om terug te veren. Zij ervaren hoogoplopende irritatie, frustratie of zelfs depressieve klachten. Zij storen zich er in ieder geval genoeg aan om met mij hun oude- of hernieuwde veerkracht te vinden. Ze hebben teveel gegeven, zijn over grenzen gegaan en veren niet meer terug. Soms voor even, soms langdurig. Oorzaken daarvoor zijn heel verschillend en heel persoonlijk.

Neem de huidige context waarin we ons bevinden. Doorsnee Nederland bestaat niet, ieder gaat anders om met de corona-beperkingen. Bij de één nemen de zorgen toe en zoekt geruststelling in alle persberichten, zit constant op social media en ziet dan vooral de slecht nieuwsberichten. Een ander ziet vooral kansen en de mooie initiatieven die ontstaan, benut de rustmomenten en trekt de natuur in (rustige plaatsen) en waarschijnlijk doen er zich een heleboel variaties van deze twee voor.

De gevolgen voor jezelf als individu zijn niet te onderschatten. Het komt nu aan op de veerkracht die je in je hebt. Je bewegingsruimte is met alle maatregelen behoorlijk klein geworden. Kon je voorheen nog ontsnappen aan je huisgenoten door te gaan sporten, naar het café, school of werk te gaan. Dat is nu allemaal weggevallen en zit je thuis binnen 4 muren met elkaar, de hele dag en de hele avond, dag in en dag uit, met geen uitzicht op wanneer deze situatie eindigt. Tuurlijk kan je even de laptop en je koptelefoon als afscherming gebruiken, of vluchten naar een andere kamer in het huis maar dat houdt een keer op. Je relatie wordt op de proef gesteld, als er al enige irritatie naar elkaar bestond kan deze nu danig vergroot worden. Je relatie goed houden met ieder zijn eigen ruimte in activiteiten en ook letterlijk afstand in eigen ruimte wordt nu uitgedaagd. Je zit elkaar echt meer op de lip. Bestaande structuur in de dag valt weg, niet weten wanneer het weer ‘normaal’ wordt maakt onzeker en geeft gevoel van verlies aan controle.  De spanning van ‘geen eindpunt weten, besmettingsgevaar en onduidelijkheid’ kan omslaan in angst. Ben je al zwaarmoedig geworden van deze tekst? Afgehaakt?

Hier komt VEERKRACHT om de hoek kijken. Gijs Koppens (psycholoog uit Amsterdam) wordt in het artikel van Trouw 20 maart 2020) aangehaald en hij omschrijft veerkracht als volgt: “we hebben allemaal vanaf de geboorte een aantal eigenschappen en we doen vanaf onze geboorte ervaringen op. Als je die twee vermenigvuldigt, krijg je in het hier en nu een bepaalde vorm van omgaan met moeilijkheden.”

Jij en ik hebben allemaal verschillende manieren om met emoties in verschillende situaties om te gaan. Dat heb je al je hele leven laten zien dat je dat kan en doet. Soms heb je een voorkeur voor een bepaalde manier; de één schiet in de stand van de Redder en doet de boodschappen voor de buurt, maakt extra soep en brengt deze naar die alleenstaande oudere meneer. De ander trekt zich terug en gaat alles analyseren, of ligt met tientallen e-boeken onder een dekentje op de bank.

“De manier waarop wij als groep op dit moment uitgedaagd worden, ook psychisch, is ongekend”, zegt Coppens. “Dit is voor velen een volstrekt nieuwe ervaring.”

De spanning die zich bij je gaat ophopen kan of naar binnen slaan of naar buiten spatten. Naar binnen wordt het opgekropt, het is een terugtrekkende beweging, verstild en verkrampt. De beweging naar buiten is meer explosief, kribbigheid, irritatie, van je afslaan (letterlijk en/of figuurlijk)

VEERKRACHT 

Hoe kun je nu je veerkracht zo groot mogelijk houden?  Er is op dit moment veel dat we niet kunnen voorspellen, maar dat maakt je niet machteloos. Je kan zelf  gelukkig toch nog heel veel beïnvloeden.

  1. Breng structuur aan in je dag

Dit lijkt flauw en schools, maar het is het toverwoord voor jou en je gezin of huisgenoten. Niets geeft zoveel houvast als vast ritme en voorspelbaarheid. Al je vaste patronen zijn weggevallen. Zet er een nieuw patroon voor in de plaats. Stel een schema op (liefst samen met je huisgenoten) , maak het zichtbaar voor iedereen en stel het bij als blijkt dat de tijden niet haalbaar zijn. Zorg voor afwisseling en ga vooral naar buiten de natuur in (niet op een kluitje) nu dat nog kan.

2. Verzorg jezelf goed

Juist nu je heel de dag op jezelf en je huisgenoten bent aangewezen is het verleidelijk om misschien net als tijdens die ‘lazy-sunday’  lang in bed te blijven liggen, de hele dag in je pyjama rond te blijven hangen of de hele dag alleen maar te Netflixen.  Verzorg jezelf goed, doe je nagels, geef je haar een mooie styling, doe iets leuks aan, masseer je voeten of handen en geniet. De zorg die je jezelf geeft aan de buitenkant straalt ook af naar binnen. Zie je er slonzig uit, voel je je vaak ook slonzig. Zie je er stralend uit, dan straal je ook energie uit

3. Leg contact

Het verlies van sociale contacten heeft een grote impact op ons geluksgevoel en mentale weerbaarheid. Het beste wat je voor jezelf en de ander kan doen is zorgen dat je contact houdt. Bel eens wat vaker, video-app als je al een tijdje van iemand niets meer gehoord hebt en de ander graag wilt zien, maar nu even niet fysiek kan afspreken. Drink virtueel een kopje koffie met je vaste koffie-maatje of collega. Als je wilt zijn er nog genoeg mogelijkheden om met iemand te praten, af te spreken, gezellig te kletsen. Hoe langer deze crisisperiode duurt hoe belangrijker het is om de verbinding te zoeken met anderen.

4.  Zorg voor jezelf

Je leest het goed. Nee, deze heb ik nog niet genoemd (je checkt nu waarschijnlijk punt 2 😉 ) dit is echt een ander punt. Eigenlijk komt deze in prioriteit wel na punt 1 (structuur aanbrengen) . Zorg voor jezelf is namelijk wat er ook bij de vliegtuiginstructies en allerlei coachingsboeken wordt gezegd als eerste handeling te doen bij een noodsituatie.  Zorg eerst dat je zelf het zuurstofmasker opzet en help dan pas je kind, buurvrouw of buurman. Het is nu geen vliegtuigcrisis, maar een gezondheidscrisis voor de hele wereld. Dus zeker nu geldt het devies om goed voor jezelf te zorgen. Dit is natuurlijk fysiek; eet gezond, zorg voor beweging, drink voldoende water op een dag, neem je rust, knuffel of raak je eigen huid aan. Maar meer nog,  let op wat jij mentaal nodig hebt. Voel je onzekerheid, ben je bang? Ga je in de over-drive, schiet je door in het hulpverlenen naar anderen? Heb je het gevoel dat je er alleen voor staat? Dat jij de sterke bent en niet op anderen mag of kan leunen?

Zoek contact, deel met een ander wat je bezighoudt, waar je zorg zit of je angst. Het mooie is, je bent niet alleen in deze crisis. Het treft ons allemaal, we zitten massaal in hetzelfde schuitje. In meerdere of mindere mate, in de erge variant of in de milde vorm. We zijn allemaal onderdeel. De reactie op deze bijzondere periode is voor iedereen anders en uniek, maar iedereen kan zich verplaatsen in de situatie want de beperkende maatregelen gelden voor ons allemaal.

5. Stel jezelf doelen

Hoe klein of groot ook, alles is goed. Niets is zo bevredigend als jezelf een compliment te kunnen geven met het behalen van een doel. Een succes vieren. Voelen dat je iets gerealiseerd hebt stimuleert je eigenwaarde. Maar wees niet te streng voor jezelf, je hoeft niet het ‘beste kindje van de klas’ te zijn.

Heb je niets aan deze tips? Merk je dat je angst aanhoudt of groter wordt? Corona; als ziekte en de crisis kan ik niet wegnemen. Wel kan ik naar je emotie kijken. Alles is informatie en Corona is een gegeven in onze wereld, in onze maatschappij. Wat doet Corona met jou? Wat doet deze crisis met jou? Wat wil er gezien worden als je angst toeneemt?  Ik kan helpen je bewustzijn te vergroten. Je veerkracht stimuleren. Wil je er naar kijken, wil je er naar luisteren? Ik kan dit onderzoeken met NEI en systemisch opstellingswerk. Zo kan er weer beweging ontstaan. Kun je jouw persoonlijke kracht weer ontdekken. Je veerkracht weer omarmen en inzetten. Vind je het niet prettig om dit in deze tijd fysiek bij mij in de praktijk te doen, dan is het ook, als jij dat fijn vindt mogelijk om via video Whatsapp of Skype een sessie te organiseren.

Heb je na het lezen van dit artikel een vraag? Wil je me iets vertellen of iets met me delen?

Stuur me een persoonlijk berichtje en ik antwoord je binnen 24 uur

Ik wens je gezondheid en veerkracht, heb vertrouwen.